زیست شناسی دوم دبیرستان
آدمی ساخته افکار خویش است فردا همان خواهی شد که امروز بدان بیندیشی

بافت اسکلرانشیم

Sclerenchyme



ازعناصر تشکیل دهنده بافتهای نگهدارنده یا مقاوم گیاه بافت اسلکرانشیم (چوبی شده)است. 
غشاء سلول در این بافت سخت محکم و چوبی بوده در بیشتر حالات ضخیم است. چوبی شدن غشاء ئر سلولهای بافت اسکلرانشیم نه تنها مانع رشد غشاء سلول میشود بلکه از رشد اندام مربوطه نیز جلوگیری می کند بافت اسکلرونشیم بر خلاف کلانشیم غالباً بافت مرده ای است که منحصراً نقش مکانیکی را در اندام دارد عناصر تشکیل دهنده بافت اسکلرانشیم شامل الف)سلولهای اسکلروز ب) فیبرو اسکلرانشیمی ج) اسکلریت یا اسکلریید 

 

 

بافت اسکلرانشیم

اصطلاح اسکلرانشیم به یاخته‌هایی گفته می‌شود که دارای دیواره‌های ضخیم و اغلب چوبی شده‌اند و نقش اصلی آنها نگاهداری گیاه است. وجود بافت اسکلرانشیم در اندامهای مختلف گیاه مقاومت آنها را در برابر عواملی نظیر کشش ، خم شدن ، وزن و فشار افزایش می‌دهد و علاوه بر آن یاخته‌های نرم ، زنده و واجد دیواره نازک نخستین ، بافتهای دیگر را از صدمات احتمالی عوامل مذکور محافظت می‌کند. یاخته‌های کلانشیمی با داشتن دیواره‌های نخستین آبدار و شکل پذیر از یاخته‌های اسکلرانشیمی با دیواره پسین سخت و غیر قابل ارتجاع تشخیص داده می‌شوند.

یاخته‌های اسکلرانشیمی در سن بلوغ اغلب فاقد پروتوپلاست زنده‌اند. این ویژگی همراه با دیواره پسین سبب تمایز این بافت از بافتهای پارانشیمی و کلانشیمی می‌شود. یاخته‌های اسکلرانشیمی از نظر ساختار ، شکل و منشا و رشد تنوع بسیار دارند. این یاخته‌ها به دو دسته فیبرها و اسکلریدهاتقسیم می‌شوند. فیبرها دارای یاخته‌های دراز و اسکلریدها واجد یاخته‌های کوتاه‌اند. 

یاخته‌های فیبری

فیبر یاخته‌ای دراز و دارای دو انتهای باریک است. دیواره فیبرها در نتیجه تولید لیگنین ضخیم و چوبی می‌شود و فضایی را در مرکز یاخته بوجود می‌آورد. گاهی دیواره به اندازه‌ای ضخیم می‌شود که سه حفره میانی یاخته را پر می‌کند. دیواره فیبر همیشه چوبی نیست، فیبرهایی وجود دارند که دیواره آنهاسلولز باقی می‌ماند، مانند فیبرهای کتان. این فیبرها شباهت زیادی به یاخته‌های کلانشیمی دارند. فیبرها یاخته‌هایی مرده‌اند. مقطع عرضی آنها ممکن است دایره‌ای یا بیضوی و یا چند ضلعی باشد. فیبرها عموما قابلیت ارتجاع دارند. 

اسکلریدها

این یاخته‌ها در بیشتر بخشهای گیاه به صورت منفرد و یا توده‌هایی از یاخته‌های سخت ، در میان بافت نرم پارانشیم دیده می‌شوند. دیواره آنها اغلب چوبی شده است و تعداد زیادی فرورفتگیهای مجرامانند در آنها دیده می‌شوند. محتویات این یاخته‌ها عموما زود از بین می‌روند و حفره یاخته‌ای را تشکیل می‌دهند. این حفره‌ها در اثر ضخیم شدن دیواره ، کوچک شده و در برش عرضی به صورت نقاط روشن مشاهده می‌شوند. این یاخته‌ها اغلب مرده‌اند، با این حال بعضی از آنها به علت وجود پلاسمودسمهایی که آنها را با یاخته‌های مجاور مربوط می‌سازند، زنده می‌مانند.



           
دو شنبه 4 آذر 1392برچسب:اسکلرانشیم,اسلرئید,فیبر, :: 22:34
سحر

پارانشیم

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
 
 
 

پارانشیم یا پارنکیما (به انگلیسی Parenchyma) از ریشه یونانی παρέγχυμα - parenkhuma بمعنی ذات و جرم اصلی هر چیز و تنه و ماده احشایی[۱] برای شرح و توضیح جوهره و بن مایه یک ماده و یا بافت، استفاده میگردد. این واژه نه تنها در سلولهای گیاهی، بلکه در سلول و بافتجانوری و بافت زمینه هم کاربرد فراوان دارد.

در بافت جانوری

پارانشیم یک ارگان (اندام) جانوری، بخش عملگر و کارای آن، محسوب میگردد و نقطه مقابل بافت پیوندی را در یک اندام تعریف میکند که بعنوان بستره پارانشیم را حمایت میکند.
در سرطان، پارانشیم همان سلولهای جهش یافته از یک ریشه و مبدا را شامل میگردد حال آنکه استروما، بافت پیوندی و سلولهای آن است که این پارانشیم را احاطه کرده است.
لازم به یادآوری است که در امبریولوژی پستانداران، سه لایه ساختاری اندودرم(لایه داخلی) و مابین این دو مزودرم قرار دارد. با توجه به این سه لایه بنیادی، پارانشیم بیشتر اندامها یا از اکتودرم(مغز و پوست از این لایه بوجود می آیند) بوده و یا از اندودرم (ششها و کبد و اعضای گوارشی از این لایه بوجود می آیند) میباشند.
پارانشیم تعداد کمی از اندامها مانند کلیه و قلب، از مزودرم تشکیل میگردد درحالیکه استرومای تمامی ارگانها از مزودرم بوجود می آیند.

  • پارانشیم چند اندام مختلف:[۲]
نام اندام پارانشیم
مغز نورون و سلول گلیال
قلب میوسیت
کلیه نفرون
کبد هپاتوسیت
پانکراس جزایر لانگرهانس و پانکراس برون ریز
طحال خمیره سفید و خمیره سرخ

در بافت گیاهی

سلولهای پارانشیمی، سلولهایی با دیواره نازک و سلولزی دارند و دارای فضای بین سلولی زیاد می باشند . از نوع بافت زمینه میباشند که تنه و جسم اصلی بیشتر ساختارهای غیر چوبی (گاهی دیواره های سلولی آنها چوبی میشود) در گیاهان را شامل میگردد.بعضی از سلول های این بافت می توانند کلروپلاست داشته باشند و فتوسنتز انجام دهند که به آنها کلرانشیم می گویند ( مثل سلول های میانبرگ ) بعضی دیگر از سلول های این بافت می توانند موادی را در خود ذخیره کنند مثل بافتی از سیب زمینی که نشاسته را در خود ذخیره می کند . بعضی از سلول های بافت پارانشیم می تواند موادی را ترشح کنند . در ضمن این سلول ها دارای لان می باشند 

 



           
دو شنبه 4 آذر 1392برچسب:پارانشیم, :: 22:19
سحر

درباره وبلاگ


با همراهی شما میتونه مکان اموزنده ای برای دیگران هم باشد و اطلاعات شما را به نمایش بزارد . منتظر عضویت شما هستم.
آخرین مطالب
نويسندگان
پيوندها

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان پاتوق دانش آموزان رشته تجربی و آدرس tagrobi.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.








نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 70
بازدید دیروز : 6
بازدید هفته : 80
بازدید ماه : 311
بازدید کل : 113873
تعداد مطالب : 62
تعداد نظرات : 24
تعداد آنلاین : 1